home

 

Cinci capitale intr-un singur tur

 

RUSALII iN 5 CAPITALE BALTICE

 

Varsovia - Zelazowa Wola - Olsztyn - Gizycko - Kaunas -

Trakai - Vilnius - Rundale - Jelgava - Riga -

Sigulda - Parnu - Tallinn - Helsinki

 

Va invitam sa descoperiti capitalele Tarilor Baltice care inca mai pastreaza amintiri ale breslelor medievale care au luptat impotriva Cavalerilor Teutoni. Vom vizita cele cinci capitale remarcabile: Varsovia, Vilnius, Riga, Helsinki si Tallinn, fiecare dintre ele incarcate de istorie si cu legendele proprii. Varsovia, capitala Poloniei, orasul lui Chopin, oras cu un amestec bogat de istorie, arta, arhitectura si cultura, unde vom explora castelele medievale bine conservate, situate intr-un pitoresc decor natural, vom vizita palate remarcabile care reprezinta monumente pentru aparitia absolutismului si nu in ultimul rand, vom ajunge in extraordinara zona a lacurilor mazuriene, Vilnius, capitala Lituaniei, cu arhitectura orasului vechi inscrisa in Patrimoniul Mondial UNESCO, Riga, capitala Letoniei, cel mai mare şi mai cosmopolit oraş baltic, care se remarca prin arhitectura sa in stil Art Nouveau-Jugendstil, Helsinki, capitala Finlandei, declarat cel mai curat oras din punct de vedere ecologic, construit din circa 300 de insule unite intre ele cu poduri si Tallinn, capitala Estoniei, in care aura secolelor al XIV-lea şi al XV-lea a ramas intacta, un labirint de ziduri medievale cu stradute pietruite şi case ale negustorilor in culori pastelate.

 

Perioada: 17.06 - 26.06.2024

 

Ziua 1 / 17.06.2024: Bucureşti - Varsovia

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 11:30 (in fata ghişeului de imbarcare al companiei Lot Polish Airlines). Plecare cu compania Lot Polish Airlines, zbor LO 642 (14:35 / 15:25) spre Varsovia, care este de peste 400 de ani capitala Poloniei, cel mai mare centru economic, politic si cultural din tara, dar si o metropola ce se regaseste atat in indelungata sa istorie cat si in perioada moderna reprezentata de centrul orasului. Simbolul sau este o sirena mitica, ce apare pe sigiliul oficial al Varsoviei. Vom face un tur panoramic şi pietonal, prilej cu care vom vedea principala atractie a Varşoviei, oraşul vechi, "un exceptional exemplu de reconstructie completa a unui oraş ce a fost total şi deliberat distrus" in cel de-al Doilea Razboi Mondial, motiv pentru care a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1980. Pe de alta parte, pentru ca celebrul compozitor Frederic Chopin si-a petrecut primii 20 de ani din viata aici, studiind muzica, invatand si parcurgand deseori la pas mare parte din oras, vom vedea ca peste tot in Varsovia se pot intalni placute comemorative sau spatii dedicate marelui artist, stiut fiind faptul ca aici se gaseste cea mai mare colectie de obiecte legate de viata sa. Turul panoramic cu ghid local va include Catedrala Sf. Ioan, Muzeul Frederic Chopin care se afla in Palatul Ostrogski, Castelul Regal, cunoscut şi sub numele de Palatul Regal, una dintre cele mai importante constructii gotice ale oraşului, ce dateaza din sec. al XIII-lea, fosta reşedinta a mai multor regi ai Poloniei. Vom strabate strada Krakowski Przedmiescie, una dintre cele mai cunoscute strazi ale Varşoviei, unde se afla mai multe locuri in care Chopin a tinut numeroase concerte, precum Palatul Namiestnikowski, Biserica Sf. Iosif, construita in stil baroc cu decoratiuni in stil rococo, in care Chopin obişnuia sa cante la orga, Palatul Czapski unde Chopin a detinut un apartament cunoscut sub numele de Salonul Chopin, Biserica Sfintei Cruci in care se afla inima compozitorului şi Palatul Krasinski. Transfer la hotel pentru cazare la Hotel Ibis Warszawa Stare Miasto 3* (sau similar 3*).

Ziua 2 / 18.06.2024: Varsovia - Zelazowa Wola - Olsztyn

Mic dejun. Plecare spre Zelazowa Wola, o mica localitate situata la aprox. 60 km distanta fata de capitala, unde se poate vizita casa unde, in anul 1810, s-a nascut şi a locuit pana la varsta de şase luni cel care va deveni marele compozitor romantic, Frederic Chopin. in continuarea zilei ne vom deplasa spre spre capitala voievodatului Warmia-Mazuria, Olsztyn, oraş in care Nicolaus Copernic a locuit, in care Napoleon Bonaparte a innoptat, in timp ce se pregatea pentru urmatoarea lupta, oras care a fost vizitat şi de catre Papa Ioan Paul al II-lea, oraş cu aproape 700 de ani de istorie interesanta si plina de culoare. Dupa ce vom vizita centrul istoric ne vom caza la Warminski Hotel & Conference Olsztyn 3* (sau similar 3*).

Ziua 3 / 19.06.2024: Olsztyn - Gizycko - Kaunas - Trakai - Vilnius

Mic dejun. Traseul zilei ne va purta spre regiunea lacurilor mazuriene, o zona de o frumusete deosebita care cuprinde aproape 3000 de lacuri. Ne vom opri la Gizycko, destinatie turistica renumita, situata pe malul lacului Niegocin, unde vom admira Fortareata Boyen, Turnul Panoramic şi podul mobil, dupa care ne vom deplasa spre Kaunas, al doilea oraş ca marime din Lituania, dupa capitala Vilnius unde vom face un tur panoramic şi pietonal care va include centrul vechi, Biserica Sf. Gheorghe, Piata Primariei, Catedrala Sf. Petru şi Pavel, Castelul Kaunas (exterior), construit la inceputul sec. al XIV-lea in stil gotic. Plecare spre Trakai, supranumit "orasul lacului", situat la aprox. 28 km sud-vest de Vilnius, fosta capitala a Marelui Ducat al Lituaniei, unde vom vizita castelul cu acelasi nume (intrarea nu este inclusa). Castelul din Trakai este singurul din Europa de Est care este construit pe o insula. Lucrarile de constructie au inceput in sec. al XIV-lea, sub domnia lui Kestutis şi au fost completate in anul 1409, in timpul domniei lui Vytautas cel Mare. Daca credeti in legende atunci nu puteti rata sa ajungeti aici si sa aflati ca acest castel a fost construit dintr-un moft al sotiei lui Duke Kestutis care voia sa locuiasca in apropierea apei. Pentru a-i face pe plac, ducele a ordonat, la mijlocul sec. al XIV-lea, sa construiasca aceasta cladire gotica pe o peninsula inconjurata de lacuri, conectate printr-un canal de 12 km. Camere, galerii, vitralii, fresce, pasaje secrete si un pod de lemn de 300 m lungime, definesc castelul. in sec. al XVI-lea, constructia a devenit o inchisoare pentru nobili, iar in anul 1962 cand a fost restaurat, a devenit parte a Muzeului de Istorie din Trakai. in continuarea zilei ne vom deplasa spre Vilnius, capitala Lituaniei situata pe malurile raurilor Neris şi Vilnia, nu departe de granita cu Belarus, al doilea cel mai mare oraş din tarile Baltice, dupa Riga. Cazare la Hotel Panorama 3* (sau similar 3*).

Ziua 4 / 20.06.2024: Vilnius

Mic dejun. insotiti de ghidul local vom face un tur al oraşului Vilnius, atestat inca din anul 1323, unul dintre cele mai mari şi mai frumoase vechi centre medievale din Europa, inclus de UNESCO in anul 1994 pe lista Patrimoniului Cultural Mondial, ca recunoaştere a originalitatii şi valorii sale universale. Turul panoramic va include Biserica gotica Sfanta Ana, Catedrala gotica Vilnius construita in anul 1387, Biserica Sfintii Petru şi Pavel, decorata de maeştrii italieni Giovanni Pietro Perti şi Giovanni Maria Galli, Turnul Televiziunii, simbol al luptei pentru independenta şi democratie, unde au avut loc luptele sangeroase de la inceputul anilor '90, Universitatea din Vilnius, fondata in anul 1579, complex in stil renascentist, cu numeroase curti interioare care aproape formeaza un oraş in interiorul altui oraş. Cazare la Hotel Panorama 3* (sau similar 3*).

Ziua 5 / 21.06.2024: Vilnius - Rundale - Jelgava - Riga

Mic dejun. in aceasta dimineata ne vom deplasa spre Rundale, al carui nume provine de la cuvantul german Ruhenthal, sau in traducere Valea Pacii. Vom putea vizita Palatul Rundale (intrarea nu este inclusa), bijuteria autentica a Letoniei, palat construit intre anii 1736 - 1768 de o echipa condusa de arhitectul italian Bartolomeu Francesco Rastrelli, cel care a proiectat şi Palatul de Iarna din Sankt Petersburg. Palatul are cea mai mare gradina in stil francez din tarile Baltice care se intinde pe aprox. 10 ha, iar la subsol gazduieşte muzeul, care functioneaza ca centru de cercetare a istoriei Letoniei. in continuare zilei ne vom deplasa spre Jelgava, oraş situat in regiunea cultural istorica a Curlandei, unul dintre cele mai vechi orase din Letonia, fondat in anul 1266. Vom face o scurta oprire pentru a vizita Turnul Bisericii Sfintei Treimi care are trei expozitii istorice cu elemente interactive, dupa care ne vom indrepta spre Riga, capitala Letoniei, unde ne vom caza la Bellevue Park Hotel Riga 4* (sau similar 4*).

Ziua 6 / 22.06.2024: Riga

Mic dejun. Zi dedicata explorarii oraşului Riga, Capitala Culturala Europeana a anului 2014, situat pe malul Marii Baltice la gura de varsare a raului Daugava, "raul destinului", oraş caruia i se spune "Parisul Nordului" şi nu doar datorita Turnului de Televiziune ce aduce cu Turnul Eiffel ci şi datorita frumusetii arhitecturale a cladirilor sale, un mix de stiluri: medieval, classic şi Art Nouveau. insotiti de ghidul local vom face un tur al oraşului medieval, prilej cu care vom afla de ce Riga este considerata emblematica pentru stilul arhitectural Art Nouveau. Turul panoramic va include Catedrala Sf. Petru, Catedrala Dome, care detine una dintre cele mai mari orgi din lume, Poarta Suedeza, Biserica Sf. Jacob, Monumentul Libertatii, Parlamentul, Teatrul National, Opera şi Universitatea. Dupa-amiaza, timp liber pentru vizite individuale. Cazare la Bellevue Park Hotel Riga 4* (sau similar 4*).

Ziua 7 / 23.06.2024: Riga - Sigulda - Parnu - Tallinn

Mic dejun. Plecare spre Sigulda, un oraşel pitoresc situat la numai 50 km distanta fata de Riga, locul in care letonii din Riga işi puteau descoperi radacinile rurale. Adesea numit şi "Elvetia letona", Sigulda este situata in valea raului Gauja, in cadrul parcului national cu acelaşi nume, emanand aerul autentic al Evului Mediu, cu castele şi legende romantice. Vom vizita Castelul Turaida, care in traducere inseamna "Gradina lui Dumnezeu" şi ne vom putea bucura de priveliştile minunate ale imprejurimilor. Itinerariul zilei ne va conduce apoi spre Parnu, o superba statiune pe malul marii care dateaza de la inceputul sec. al XIX-lea, considerata "capitala de vara" a Estoniei, celebra pentru spa-urile sale. Vom fi incantati de oraşul vechi cu stradutele sale intortocheate, cu cladiri vechi, cafenele şi biserici din sec. al XVIII-lea, precum Sf. Ecaterina, un conglomerat ortodox sau Sf. Elisabeta, o biserica austera luterana. Plecare spre Tallinn, capitala Estoniei unde ne vom caza la Hotel Hestia Europa 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 24.06.2024: Tallinn - Helsinki - Tallinn

Mic dejun. in prima parte a zilei vom traversa cu ferry-boat-ul Golful Finic spre Helsinki, capitala Finlandei, oraş fondat in anul 1550 de Gustavus Vasa, regele Suediei, cu care Finlanda a convietuit multe secole, trecand apoi sub dominatie ruseasca, pana sa-şi dobandeasca independenta in anul 1917. Dupa sosirea in Helsinki vom face alaturi de ghidul local un tur panoramic de oraş, care va include centrul istoric, Piata Senatului cu Catedrala Luterana, simbol al orasului, Universitatea, Casa Sederholm, pitoreasca piata de marfuri, Primaria, Parlamentul, Parcul Esplanada, Biserica Ortodoxa Uspenski, Muzeul de Arta Contemporana, cladirea salii de concerte Finlandia Hall, Opera, stadionul olimpic renumit pentru organizarea Jocurilor Olimpice de vara din anul 1952, Monumentul lui Sibelius şi Biserica Temppeliaukio, construita in stanca. Dupa-amiaza intoarcere cu ferry-boat-ul la Tallinn pentru cazare la Hotel Hestia Europa 4* (sau similar 4*).

Ziua 9 / 25.06.2024: Tallinn - Varsovia - Bucuresti

Mic dejun. in prima parte a zilei vom vizita alaturi de ghidul local orasul Tallinn, denumit "perla medievala a tarilor baltice", un oraş plin de viata, cu stradute inguste, intesate cu magazine, terase, baruri şi restaurante, ce se remarca prin cladirile minunate ale foştilor negustori, care exemplifica cel mai bine stilul arhitectural gotic şi care pastreaza inca aerul vechi, medieval, unele datand din sec. al XIII-lea. Oraşul in ansamblu avand o unitate arhitecturala rar intalnita, a fost inclus din anul 1997 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. insotiti de ghidul local vom face un tur panoramic al orasului care va include Parcul Kadriorg, un nume sinonim cu belşugul, natura şi liniştea. Bijuteria parcului este insa Palatul Baroc Kadriorg, monument al extravagantei imperiale, construit de Petru cel Mare in anul 1719 pentru sotia sa, Catherine I. Cladirea, o capodopera a arhitecturii baroce, gazduieşte un Muzeu de Arta. Tot aici se afla Palatul Prezidential şi o casa in care a locuit Petru in perioada in care palatul era in constructie. Vom continua cu un tur pietonal in partea veche a oraşului Raekoja Plats, piata centrala, care gazduieşte Cladirea Primariei din sec. al XIV-lea şi care ofera numeroase alte atractii turistice. Tot in oraşul vechi se afla şi cea mai veche biserica estoniana, care dateaza din anul 1219. De altfel, oraşul este plin de biserici ortodoxe şi luterane, o parte dintre ele fiind transformate in muzeu. Vom putea admira Castelul Toompea, ce dateaza din anul 1773 (intrarea nu este inclusa), Turnul Pikk Hermann - simbolul puterii politice estoniene şi Biserica Sf. Nicolas, care adaposteşte şi un muzeu de arta medievala. Transfer la aeroport pentru plecarea spre Varsovia cu compania Lot Polish Airlines, zbor LO 788 (18:30 / 19:10), de unde vom pleca spre Bucuresti cu zborul LO 643 (23:00 / 01:45).

Ziua 10 / 26.06.2024: Bucuresti

Sosire la Bucuresti la ora 01:45.

 

TARIF: 1540 EURO / loc in camera dubla; Supliment single: 290 EURO

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup minim de 25 turişti; pt. 20-24 turişti, tariful se va majora cu 110 euro/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport continental cu avionul pe rutele: Bucureşti - Varsovia si Tallinn - Varsovia - Bucureşti cu compania Lot Polish Airlines

- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile continentale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turişti

- 8 nopti cazare cu mic dejun in hoteluri de 4* şi 3*

- taxe parcare, taxe de autostrada etc.

- transferurile, tururile, excursiile mentionate in program

- traversarile cu ferry-boat-ul

- tur de oraş cu ghid local in Varsovia

- tur de oraş cu ghid local in Vilnius

- tur de oraş cu ghid local in Riga

- tur de oraş cu ghid local in Helsinki

- tur de oraş cu ghid local in Tallinn

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxe de ieşire de pe aeroporturi, numai daca se aplica

- taxele de oraş (unde se percep) se achita la receptia hotelurilor

- taxele de intrare la obiectivele din program

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi

- bacşişuri pentru şoferi şi ghizi locali, mai putin pentru bagajişti: 45 euro/pers.; bacşişurile nu se refera şi la excursiile optionale

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, anuntat de partenerul local, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza şi alte excursii optionale propuse de partenerul local

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- paşaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se incheie la epuizarea locurilor 

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul işi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turişti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turiştilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfaşoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale şi la itinerar cu observatia ca nu are calificarea şi atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate şi ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie şi la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat in program

- agentia işi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depaşirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- aşezarea turiştilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-şi asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turiştilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turiştilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele şi pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce şi ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada şi evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreşte (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original şi acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de paşaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala şi cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata şi in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>